Masoneria își propune să caute și să scoată in evidență perfecțiunea spirituală latentă în toate ființele umane, faptul că se află inerent în starea de Sămânță Divină, facilitând mijloacele pentru a finaliza dezvoltarea sa cea mai armonioasă și progresivă. Cu alte cuvinte, scopul său fundamental este acela de a educa omul și de a-l face mai bun, asa cum se arată, în mod simbolic, la lucrarea pietrei brute (care reprezintă caracterul și personalitatea sa în stare de imperfecțiune) și să facă din aceasta o piatră șlefuită care poate satisface mai bine rolul său constructiv în edificarea societății și vieții universale.

Masoneria recunoaște
implicit perfecțiunea inerentă în om - așa cum o piatră sculptată sau o statuie se găseste potențialmente în fiecare bloc sau piatra brută - și își direcționează eforturile pentru ca acea perfecțiune să devină evidentă prin intermediul procesului simplu și sigur de eliminare a asperităților externe. La fel face și sculptorul în piatră când transformă diamantul din forma sa naturală într-o bijuterie. Astfel Masoneria indică omului necesitatea de a lucra prin propriile eforturi de a-și căuta propriul "Drum de progres" muncind "ca un zidar" pentru realizarea Planurilor Ideale ale Inteligenței Cosmice.

Masoneria are cu adevărat, asa cum este practicată, acea funcție primordială "educativă și constructoare", contribuind într-adevăr în a face mai buni pe toți cei care intră în ea, incitându-i să progreseze din punct de vedere spiritual, moral și intelectual, să dobândească o conștiință mai clară despre indatoririle sale și să stabilească astfel o relație mai armonioasă și profundă cu Principiul Intern al Vieții (care este recunoscut și se venerează cu numele simbolic de Marele Arhitect al Universului).

Și astfel, dragii mei Frați
conchid că a fi mai buni Masoni, părinți, fii, logodnici, iubiți, prieteni, șefi, subalterni, cetățeni etc., stă în puterea noastră, cei care suntem o sămânță a unui fruct mai bun și, că prin efortul nostru personal, urmărind Programele de Educație și sfaturile acelor Frați care printr-o mai mare experiență ne pot indruma mai bine către Lumină, putem finisa piatra noastră brută pană cand o vom transforma într-o piesă mai armonioasă și utilă în Construirea Societății noastre.